Tarihçe

Gazi Üniversitesi’ni beyin bilimleri alanında çalışan disiplinlerin etkileşim içinde olacağı bir kurum haline getirmek, üniversite ve fakülte bünyesinde beyin bilimleri araştırmalarının kurumsal bir çerçevede yürümesini sağlamak amacıyla; Gazi Üniversitesi Nöropsikiyatri Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, 20 Nisan 2006, 26145 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle kurulmuştur. Merkezin kuruluşundan itibaren gerçekleştirdiği faaliyetleri Gazi Üniversitesi Stratejik Planı ile uyumluluk içindedir.

Birimin kullanabildiği fiziki ve teknik alt yapısı bulunmaktadır. Merkezin kadrolu akademik ve idari personeli bulunmamaktadır. Öğ. Gör. Elif Gülçiçek Abbasoğlu Topa, Mart 2017 tarihinden itibaren merkezimizde 13/b-4 görevlendirme ile çalışmaktadır. Birimin mevcut araştırma faaliyetleri belirlenen hedefleriyle uyumludur. Yıllık faaliyet raporları ve içeriğinde bulunan yayınlanan makale sayısı, bitirilen tez sayısı, sunulan poster sayısı, yayınlara yapılan atıf sayısı ve ödüller değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Merkezin nörobilim alanında disiplinlerarası bir doktora programı yürütme talebi,  Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’nün 06/12/2006 tarih ve B. 30.2.GÜN.0.70.72.20/4531-17569 sayılı yazılı teklifi ile Yüksek Öğretim Kurulu’na gönderilmiş ve Yüksek Öğretim Kurulu’nun 22/12/2006 tarihli Genel Kurul toplantısında incelenerek uygun görülmüş, B.30.0.EÖB.0.00.00.03-02.03- 4336 sayı ve 28.12.2006/032569 tarihli yazısıyla bildirilmiştir.

Bu onay üzerine Merkez 2006-2007 öğretim yılı bahar döneminden itibaren Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde kurulan nörobilim anabilimdalında nörobilim doktora programını yürütmektedir. Merkez bünyesinde bulunan nörobilim laboratuvarları ise uygulamalı dersler ve araştırma amacıyla kullanılmaktadır. Nörobilim Doktora programında halen 17 doktora öğrencisi eğitimini sürdürmektedir. Doktora programının teorik dersleri, laboratuvar teknikleri dersleri, haftalık laboratuvar toplantıları araştırmalar ve doktora tezleri Nörobilim Laboratuvarında yapılmaktadır.

Programın amacı; beyin işlev ve bozukluklarıyla ilgili biyolojik, psikolojik, tıbbi ve sosyal bilim disiplinleri arasında işbirliği ve eşgüdüm sağlayarak, beyin işlevlerinde bozukluğa yol açan hastalıkların etiyolojisi, patofizyolojisi, tanı ve tedavi seçeneklerine yönelik klinik ve deneysel ulusal ve uluslararası nitelikte araştırmaları yapabilecek, yeni tedavi uygulamalarını geliştirebilecek insan gücü yetiştirmektir. Beynin normal işlevini yerine getirememesi ve hastalıkların patofizyolojisine aracılık eden mekanizmaların anlaşılmasına olanak sağlayacak hayvan modellerinin geliştirilmesi, kliniğe uygunluğu ile birlikte ele alınacak ve nörobilim konularının bir bütün oluşturacak şekilde geleceğin olası akademisyenlerine kazandırılması hedeflenmektedir. Zihin işlevlerinin moleküler düzeyden felsefi düzeye dek uzanan geniş bir yelpazede araştırılması ve bu sürecin disiplinlerarası yaklaşımla yürütülebilmesi amaçlanmaktdır. Bu yolla beyin zihin sorunsalına indirgemeci yaklaşımlar yerine bütünleştirici bir yaklaşımla çözüm bulma olanağı yaratılabilecektir.

 

 

 

background image