Neden Ankara
17 Aralık 2020 | 23:09

Ankara, vaka sayısında Türkiye lideri. Başkentteki Covid pozitif insan sayısı, İstanbul’dakinin iki katını aştı. Peki neden? Ne oldu da Ankara, ‘WuhAnkara’ diye anılacak duruma geldi? Bu soruya konunun uzmanlarından aldığım yanıtları şu başlıklarda özetleyebilirim:

    Tatile gidiş dönüşler etkili oldu. Tatil yöreleri dışında memleketlerine giden gelenler de Ankara’daki vaka sayısını artırdı.
    Yaz aylarında Ankara ve İstanbul’dan tatil yörelerine gidenlerin oranı, diğer illere göre hep yüksektir. Özellikle Ankaralıların, geleneksel olarak, tatil alışkanlığı İstanbul’da yaşayanlardan da daha üst seviyededir.
    Özel iş yerlerinin yanında özellikle kamu kurum kuruluşlarında çalışanlar da bulaşı artırdı. Kurumlardaki mesainin yanı sıra devlet memurlarının çoğunlukla yaz aylarında tatile gitme alışkanlığı da enfeksiyonun yayılmasına etki etti.
    Ve rehavet... Pandeminin ilk dönemlerinde Ankara iyi durumdaydı. Olumlu tablo Ankaralılar’da rahatlamaya, gevşemeye yol açtı. Başkent halkının büyük bölümü bir ara “Tamam bu iş bitti, atlattık” türünden yanlış ve tehlikeli bir ruh hâline girdi. İşte bütün bu faktörler bir araya geldi ve Ankara şu anda Türkiye’nin en riskli ili durumunda.

Yapay zeka mesaisi

NÖROM... Açılımı, Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Merkezi. Önceki gün Ankara’da imzalanan protokolle, NÖROM için düğmeye basıldı. NÖROM, Türkiye’de ilk kez birden fazla üniversitenin bir araya gelerek kurduğu ortak bir ulusal merkez. Ankara’nın araştırma üniversitelerinden üçü; Gazi, Ankara ve ODTÜ, bu önemli merkezi birlikte kurup hayata geçirecek.

Gazi Üniversitesi’nin koordinasyonunda kurulacak olan merkez, Türkiye’nin geleceğin gündeminde dünyayla yarışmasını sağlayacak. NÖROM’daki bilimsel çalışmalarla; beynin gizemini çözebilmek ve farklı beyin hastalıklarının erken tanı ve tedavisinde özgün ipuçları keşfetmek hedefleniyor. Beşi kadın, altı yürütücü bilim insanının (beş profesör, bir doçent) liderliğinde 80 araştırmacıyla çıkılan bu önemli yolun sonunda aynı zamanda, beynin çalışma ilkeleri yapay zeka ve robotikten eğitime dek geniş bir yelpazedeki ürünlerle ortaya konulacak.

NÖROM, gençlere nörobilimi tanıtmak ve bu konuda çalışmalarını teşvik edecek programlar yapacak. Bütün bu araştırmaların özgün yanıysa, tıp, mühendislik , temel bilimler ve sosyal bilimlerin bir arada, harmanlanarak çalışılacak olması.
Rektörden mesaj var

NÖROM Projesi’nin koordinatör üniversitesi olan Gazi’nin çiçeği burnunda rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ı aradım dün. Yıldız’a sadece NÖROM’u değil, üç hafta önce devraldığı rektörlük görevindeki hedeflerini sordum. “Proje merkezli bir anlayışı hakim kılmaya çalışacağız” diye başladı söze. “Çalışan, üreten, proje geliştiren akademisyenlerimizi destekleyeceğiz” diye devam etti.

 

KAYNAK: https://www.posta.com.tr/yazarlar/murat-celik/neden-ankara-2275266

background image